|
Yöre ürünlerine dayanan Bingöl mutfağında yemeklerin çoğu
bulgur, ayran, süt, et, çökelek ve yenilebilir bitkilerden yapılmaktadır.
Çorba, bulgur pilavı ve daha ziyade hamura dayalı olarak yapılan gömme, sirın,
tutmaç, keşkek gibi yemekler en çok yapılan yemek türlerindendir. Halkın büyük
bir kısmı kırsal kesimde yaşadığı için tarımsal ürünlerden ve ona bağlı olarak
hayvansal ürünlerden istifade ederek beslenme ihtiyacını karşılamaktadır.
Bunların dışında sebzeli yemekler, tatlılar, turşular ve kahvaltılık ürünlerde
yöre mutfağına zenginlin ve çeşitlilik katan diğer besin maddeleridir.
Pek çok yörede olduğu gibi Bingöl yöresinde de yaz ve kış
mevsiminde yenilen yemekler farklılık göstermektedir. Yazları sebzeli; kışları
ise etli ve kurutulmuş sebzelerden yapılan yemekler ile hamur işi yemekler
rağbet görmektedir. Yine yemekler sabah, öğlen ve akşam öğünlerinde de
farklılık arzederler. Şehir merkezinde kahvaltıda çay, süt, çökelek, peynir,
tereyağı, zeytin ve benzeri yenildiği gibi mercimek ve ezo gelin, yayla
çorbalarına da rağbet edilmektedir. Öğle ve akşam yemekleri de daha ziyade
bulgurlu, hamurlu, etli ve sebzeli yemeklerdir. Özellikle akşam yemekleri
erkeklerin eve geldiği en kalabalık öğün olduğu için günün en iyi hazırlanan yemekleridir.
Ayrıca bazı özel günlerde ve durumlarda (bayram, mevlüt, taziye, ramazan ayı
orucu) yemekler daha özene bezene yapılır. Diğer yörelerde olduğu gibi en
seçkin ve en leziz yemek pişirilir. Etli, sebzeli yemekler, çorbalar, turşular,
içecekler ve tatlılar hazırlanır.
Yöre mutfağında dikkati çeken bir başka özellikte pişirilen
ekmeklerdir. Fabrika ekmeğinin yanında halk mümkün mertebe yörede tandır veya
sacda pişirilen ekmeğe yönelmektedir. Birçok aile kendi yaptıkları ekmeği
tüketmektedirler. Bu hususa şehir merkezlerinde de rastlamak mümkündür. Bingöl
ve köylerinde ekmek ağırlıklı olarak buğday unundan yapıldığı gibi mısır ve
darı unundan da yapılmaktadır. Köylerde halkın “nun kuryek” tabir ettiği ekmek
ayrı bir tada sahip olup çevrede çok sevilen bir ekmek çeşididir. Bingöl
yemekleri çorbalar, pilavlar, sebzeli ve yenilebilir bitkilerden yapılan
yemekler hamura dayalı yemeklerdir. Salatalar, tatlılar ve turşular gibi çok
yönlü bir çeşitliliğe sahiptir. Tatlılar arasında Bingöl burma kadayıfı ve diğer
kadayıf çeşitleri meşhur olup ayrı bir lezzete sahiptir.
Köfteler
İçli köfte, sulu köfte, yoğurtlu köfte, kuru
köfte, kabak köftesi, yumurtalı köfte, ayranlı köfte, kızartma köfte, gıldırık
köfte, çiğ köfte.
Turşular
Acı biber turşusu, lahana turşusu, domates
turşusu, fasulye turşusu, patlıcan salamura, yaprak salamura, biber salamura...
Tatlılar
Burma kadayıf, silki baklava, aşure, zerde,
sütlaç, revani, un helvası, dolanger...
Yukarıda adı geçen köfte, tatlı ve turşu çeşitlerinin çoğu
Bingöl yemek kültürüne zaman içinde etkileşimler neticesinde girerek ona
zenginlik katmıştır. Bunların yanında Bingöl’e mahsus olan onun yemek kültürünü
başlıca mahalli yemekler şunlardır:
Löl (gömme), mastuva, ayran çorbası (germe dui), turakin
(patıfe), tutmaç çorbası, kılç, lopık, maliyez, parmar (semiz otu), pılık.
|
YÖRESEL YEMEKLER
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
> POPÜLER YAYINLAR
-
KRAL KIZI KALESİ > DARA - HİNİ Genç ilçe Merkezinden 2 km. uzaklıktadır. Bir tepenin üzerinde bulunan bu kalenin ancak yıkın...
-
Bingöl ile ilçeleri arasındaki mesafeler Bingöl, Adaklı arası 78 Km'dir. Bingöl, Genç arası 21 Km'dir. Bingöl,...
-
Yeri : Bingöl - Karlıova yolu üzerinde. Ulaşım : Bingöl il merkeze 20 km. havalimanı 12 km. Erzurum - Bingöl karayolu üzerindedir. ...